
Lead Paint Preparation Guidelines 
For abrasive blasting contractors 

 
 
Testing: 
 
 A lead test of the surface to be abrasive blasted must be conducted by a licensed  
 Lead risk assessor.  Documentation of the lead test and the permit application  
 Must be submitted to City of Minneapolis five days prior to the abrasive blasting 
 job.  At your request, the lead tests will be conducted by City of Minneapolis for 
 an additional fee. 
 
 
Notification: 
 
 Written notice must be mailed or hand delivered to neighboring residential,  
 childcare and school buildings that are within 100 feet of the abrasive blasting  
 Site at least five days in advance of an abrasive blasting activity.  (See attached 
 sample notice for notice content requirements.) 
 
 Compliance with Environmental Protection Agency’s Pre-Renovation Education 
 Rule, Section 400(b) of the Lead-Based Paint Hazard Reduction Act of 1992. 
 
Sealing: 
 
 Completely seal all exterior openings of buildings with adhesive tape or caulk.   
 including air intake openings and roof vents within 50 feet of the abrasive  
 blasting area. 
 
Curtains: 
 
 If a wall of a neighboring residential, childcare or school building is within 20  
 feet of the surface to be abrasive blasted, suspend curtains between the abrasive  
 blasting surface and the neighboring building. 
 
  ● Curtains must be parallel to the abrasive blasting surface. 
 
  ● Curtains must extend vertically from the ground to the height of  
   the wall that is to be abrasive blasted or if the curtains are located  
   on the neighboring building, they must extend vertically from the 
   ground to the height of the wall of the neighboring building. 
 
  ● Curtains must extend horizontally for the width of the wall to be  
   abrasive blasted or if the curtains are located on the neighboring 
   building extend horizontally for the width of the wall. 
 



  ● Over lap each seam in the curtain a distance of at least 1-1/2 feet. 
 
Ground cover: 
 
 The ground beneath the wall or structure to be abrasive blasted must be  
 completely covered with impermeable tarpaulins to the following specifications: 
 
  ● A distance of 25 feet in all directions from the surface to be  
   abrasive blasted and 10 additional feet or each story above the first 
   story. 
 
  ● The tarps must over lap by a distance of 1-1/2 feet. 
 
  ● The tarps must be anchored around the perimeter and at the seams. 
 
  ● The tarps must be anchored as close as possible to the foundation  
   of the abrasive blasting surface 
 
The contractor shall not conduct abrasive blasting if: 
 

● Any window or doors are open on any wall that faces the wall to 
be abrasive blasted or on adjoining walls within fifty feet.  

 
  ● Any windows or doors are open on a wall of a neighboring  
   residential, child care or school building located equal to or less  
   then the required ground cover distance. 
 
 ` ● Wind speeds exceed 15 miles per hour. 
 
Additional Containment is required: 
 
 If visible emissions of particulate matter occur on the air or visible deposits occur  
 on the ground at a distance from the structure greater than the distance of the  
 ground cover, then the contractor shall immediately cease abrasive blasting until 
 the contractor: 
 
  ● Adds additional ground cover. 
 
  ● Uses additional curtains: 
 
  ● Uses modified-wet abrasive blasting or vacuum abrasive blasting. 
 
Clean up: 
 
 At the end of each workday, the contractor shall recover and remove all abrasive  
 blasting debris including used abrasive; wood, brick or stucco dust; and paint 
 particles from: 
 
  



  ● The roof and roof gutter of the building that was blasted while the  
   ground cover is still in place. 
 
  ● The ground covers in such a way that does not deposit abrasive  
   blasting waste on the ground. 
 
  ● Any places surrounding the building that was blasted and any  
   neighboring buildings, so that no visible deposits remain. 
 
Restrictions: 
 
  ● Wet-Abrasive blasting is prohibited.  Contractors may use 
   modified wet-abrasive blasting. 
 
  ● Reuse of Abrasive is prohibited unless it is cleaned or going to be  
   used in a vacuum abrasive blasting application. 
 
  ● Contractor must make reasonable effort to prevent children under  
   the age of 10 from entering a 50 foot radius of the abrasive blasting 
   site. 
 
 
 
    


